poniedziałek, 25 września 2017

Wege spaghetti "bolognese" z czerwonej soczewicy


Zapraszam dziś na przepis na pożywny, zdrowy i pyszny obiad. Soczewica to świetne źródło białka, potasu i kwasu foliowego więc warto ją jeść. Polecam spróbować soczewicy w jej "włoskim" wydaniu. :)

Składniki (na 2 duże porcje):

- 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1 duża czerwona cebula
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- opakowanie passaty (500 gramów)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeża bazylia
- sól i pieprz do smaku
- makaron spaghetti (u mnie około 170 gramów)

Wykonanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy na sitku i gotujemy około 7 minut. Pod koniec gotowania lekko solimy i dokładnie odcedzamy. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy głęboką patelnię. Cebulę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone pomidory i przeciśnięty czosnek. Dusimy ma małym ogniu przez około 15 minut. W między czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Po podduszeniu pomidorów dodajemy do nich passate, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem dusimy przez kolejne 15 minut na bardzo małym ogniu. Na sam koniec dodajemy podgotowaną soczewicę, dusimy jeszcze 5 minut i doprawiamy suszonym oregano, świeżą bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy wszystko razem na patelni. Wykładamy na talerze i podajemy ze świeżą bazylią.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz