piątek, 27 października 2017
Wegańskie ciasto dyniowe ze słodkim kremem z nerkowców
Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm.)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki brązowego cukru
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
- pół szklanki oleju kokosowego, roztopionego
Krem:
- 75 gramów nerkowców, namoczonych w wodzie przez noc
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina mleka kokosowego (ok. 3 łyżki)
- pół szklanki orzechów włoskich do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. W osobnej misce mieszamy składniki mokre (powinny być w temperaturze pokojowej). Do suchych składników dodajemy mokre i całość łączymy (mieszamy, nie miksujemy).
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 108 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Namoczone orzechy nerkowca osączamy, przekładamy do rozrabiacza, dodajemy syrop klonowy, mleko kokosowe i blendujemy na gładki krem. Ostudzone ciasto dekorujemy kremem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Obłędne! Będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
muszę koniecznie spróbować, bo mam prawie wszystkie składniki !
OdpowiedzUsuń