sobota, 7 października 2017

Ciecierzyca z warzywami w sosie słodko-kwaśnym


Składniki (na 3 porcje):
- 1 duża cebula
- 3 kolorowe papryki: czerwona, zielona i żółta
- pół puszki ciecierzycy
- 5 krążków ananasa z puszki
- olej kokosowy do smażenia
- sezam po posypania
- świeżo mielony pieprz

Sos: 
- 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
- pół szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w słupki, a ananasa w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę. Po około dwóch minutach dodajemy paprykę, smażymy aż lekko zmięknie, ale nie straci chrupkości.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do miski wlewamy sok z ananasa, wodę, ocet z białego wina i sos sojowy. Dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w czterech łyżkach zimnej wody, dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wlewamy do sosu, mieszamy.
Do warzyw dodajemy ciecierzycę, chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojonego ananasa i zalewamy sosem. Zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut. Po około 7-10 minutach sos zgęstnieje i zrobi się gładki i aksamitny. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, podajemy z ryżem, np. basmati i posypujemy ziarnami sezamu.

Smacznego! :)

3 komentarze: