sobota, 30 września 2017

Ekspresowe jabłka zapiekane pod owsiano-migdałową kruszonką



Zapraszam Was na przepis na bardzo szybki deser lub śniadanie na ciepło. Jabłka zapiekane pod zdrowszą wersją kruszonki. Bez masła, mąki i cukru. Pachnące cynamonem i idealne na jesień. :) Możemy je podać z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub jej wegańską wersją z mleczka kokosowego. U mnie w wersji bardziej fit, delikatnie polane syropem klonowym i posypane wiórkami kokosowymi.

Składniki (na cztery kokilki):

- 3 słodkie, średniej wielkości jabłka
- duża łyżka cynamonu + pół łyżeczki do kruszonki
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki migdałów
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego

Wykonanie: 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy trzema łyżkami wody, dodajemy łyżkę cynamonu i dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Płatki owsiane, migdały, cynamon, olej kokosowy i syrop klonowy wrzucamy do blendera kielichowego lub rozdrabniacza. Wszystko blendujemy do połączenia się składników.

Gotowe jabłka nakładamy do kokilek, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz