wtorek, 12 września 2017

Pieczona kasza gryczana z pieczarkami, suszonymi pomidorami i prażonymi nerkowcami



Dziś przepis na niezwykle smaczne i aromatyczne danie z kaszy gryczanej. Gwarantuję, że posmakuje ono nie tylko miłośnikom kaszy. :) Rozgrzewające i idealne na jesienny obiad.


Składniki (na 3 porcje):

- 200 gramów suchej kaszy gryczanej prażonej
- 500 gramów pieczarek
- jedna duża cebula
- 1 litr bulionu warzywnego (opcjonalnie może być posolona woda)
- olej do smażenia
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, wędzona papryka ostra i słodka, czosnek suszony mielony

Do podania:

- posiekana natka pietruszki
- orzechy nerkowca uprażone na suchej patelni (lub inne orzechy/ziarna)
- kapusta kiszona lub inna ulubiona surówka
- domowy sos czosnkowy/sos BBQ

Wykonanie: 

Kaszę gryczaną  prażymy w garnku na bardzo małym ogniu (przez około minutę), po czym zalewamy gorącym bulionem (ja użyłam warzywnego). Opcjonalnie można użyć samej wody, należy wówczas dodać sól. Gotujemy kaszę na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie.

W międzyczasie pieczarki oczyszczamy i kroimy (duże na ćwiartki, mniejsze na połówki). Ważne, by kawałki pieczarek nie były zbyt małe. Powinny być wyczuwalne w daniu.

Do smażenia będziemy potrzebować głębokiej patelni, lub większego garnka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju (użyłam rzepakowego, ale sprawdzi się inny olej o neutralnym smaku). Po kilku minutach do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy razem do miękkości.

Suszone pomidory kroimy bardzo drobno, można je też przez chwilę zblendować. Dodajemy do pieczarek.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Następnie na patelnię dodajemy odcedzoną kaszę i wszystko razem jeszcze przez chwilę dusimy, doprawiamy do smaku wg swoich upodobań: solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz suszonym mielonym czosnkiem.

Kaszę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku (grzanie góra dół) przez około 30 minut. Po około 20 minutach należy sprawdzić kaszę i w razie potrzeby przemieszać. Gdy kasza się piecze, na suchej patelni podsmażamy orzechy nerkowca (można je zastąpić innymi ulubionymi orzechami, lub ziarnami np. słonecznika).

Upieczoną kaszę wykładamy na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i nerkowcami.
Podajemy z kapustą kiszoną i ulubionym sosem (świetnie pasuje do niej sos czosnkowy lub BBQ).

Smacznego! :)





3 komentarze:

  1. Robiłam , polecam bo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna kasza, nawet jedzona przez trzy dni z rzędu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam smaczne i proste w wykonaniu czyli to na czym mi zależy najbardziej 😉

    OdpowiedzUsuń