czwartek, 21 września 2017

Kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej à la "Rafaello"



Przepis dla miłośników kokosa i zdrowych deserów. Kuleczki kokosowe z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla gotowych słodyczy. Dzięki temu sposobowi przygotowania kulki wychodzą naprawę pyszne i idealnie miękkie. W lodówce można je przechowywać około 3 dni.  Polecam spróbować. :) 

Składniki (z podanych proporcji otrzymamy około 40 kulek, można więc zrobić z połowy porcji) 

- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego (użyłam mleka o zawartości 72% kokosa)
- 2 szklanki wiórków kokosowych (szklanka do masy i szklanka do obtoczenia kulek)
- syrop klonowy (ewentualnie inny syrop, miód lub cukier do posłodzenia)
- całe migdały, obrane ze skórek (przy tych proporcjach około 40 sztuk)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- opcjonalnie: 1 łyżka pasty kokosowej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną prażymy na małym ogniu w garnku, do momentu aż zacznie pachnieć. Następnie przekładamy na sitko, przelewamy kilka razy wrzątkiem i przekładamy do garnka. Zalewamy szklanką wrzątku i puszką mleka kokosowego, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Kasza powinna być bardzo miękka i lekko rozgotowana, pilnujemy żeby się nie przypaliła.

Do ugotowanej, gorącej kaszy dodajemy łyżkę oleju kokosowego i syrop klonowy, w zależności od tego, jak słodkie kulki chcemy uzyskać (ja dodałam 4 łyżki syropu). Opcjonalnie możemy dodać pastę kokosową, która pogłębi smak kokosa, jednak bez niej deser też się uda. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. 

Kaszę przekładamy do dużej miski, wsypujemy pół szklanki wiórków kokosowych i całość dokładnie blendujemy blenderem ręcznym. Następnie dodajemy drugą połowę szklanki wiórków, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie wstawiamy masę na co najmniej godzinę do lodówki, dzięki temu masa będzie zbita i łatwiej będzie nam formować kuleczki. 

Z gotowej masy formujemy kulki, do środka każdej wkładamy migdał a następnie obtaczamy we wiórkach kokosowych. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz