piątek, 15 września 2017

Jesienna jaglanka śniadaniowa


Jaglanka to idealny sposób na ciepłe i smaczne śniadanie. Dla miłośników słodkich śniadań sprawdzi się idealnie, a dodatkowo da nam zastrzyk energii o poranku. Kasza jaglana posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego staram się ją wykorzystywać nie tylko w obiadach, ale też śniadaniach, czy deserach. Polecam spróbować pachnącej cynamonem jaglanki śniadaniowej z dodatkiem ulubionych owoców i bakalii. :)

Składanki (na jedną, dużą porcję):

- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki wrzątku
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (wykorzystałam mleko kokosowo-ryżowe i takie polecam do tego przepisu)
- dwie łyżki syropu klonowego lub miodu
- 3 łyżeczki cynamonu
- garść ulubionych orzechów (u mnie orzechy włoskie, nerkowca oraz suszona żurawina)
- owoce, najlepiej sezonowe (u mnie pół banana, pół gruszki i jedna śliwka)

Wykonanie:

Aby kasza jaglana straciła swój gorzki smak, suchą kaszę prażymy w garnku na małym ogniu do momentu, aż zacznie wydobywać się z niej orzechowy zapach. Następnie kaszę wysypujemy na drobne sitko i obficie przelewamy kilka razy wrzącą wodą.

Tak przygotowaną kaszą przekładamy do garnka, zalewamy połową szklanki wrzątku oraz 3/4 szklanki mleka roślinnego i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania trzeba pilnować, aby kasza się nie przypaliła.

Po 15 minutach kasza powinna wchłonąć większość płynu, zdejmujemy ją z ognia i do gorącej kaszy dodajemy syrop klonowy i cynamon. Mieszamy, przykrywamy kaszę pokrywką i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Dzięki temu kasza jeszcze zmięknie i nabierze słodko-cynamonowego smaku.

Gotową jaglankę przekładamy do miseczki, dekorujemy owocami i bakaliami. Możemy dodatkowo polać ją odrobiną syropu klonowego i posypać cynamonem.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz