sobota, 23 września 2017

Ciasteczka bananowo-owsiane z gorzką czekoladą

Dziś przepis na ekspresowe ciasteczka owsiano-bananowe. Bardzo łatwe do przygotowania, zdrowe i słodkie. :) Idealne do popołudniowej kawy albo do zabrania do pracy. Im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze będą Wasze ciasteczka. 


Składniki (na około 13 ciastek):

- 1 szklanka płatów owsianych górskich
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść migdałów lub innych orzechów
- garść suszonej żurawiny
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
- 3 kostki gorzkiej czekolady, posiekane

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
W dużej misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wiórki. Orzechy i żurawinę drobno siekamy, dodajemy do miski. Banany belndujemy lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy do suchych składników. W małym garnku mieszamy olej kokosowy, masło orzechowe i miód. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu do momentu połączenia się składników, po czym przelewamy do miski.Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy średniej wielkości ciasteczka za pomocą łyżki. Pieczemy około 20 - 25 minut. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz