piątek, 22 września 2017

Najlepsza zupa ze świeżych pomidorów



Nie znam osoby, która nie lubi zupy pomidorowej. Każdy przygotuje ją inaczej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje taka z dodatkiem świeżych, podsmażonych pomidorów, zblendowana. Nie potrzeba jej wtedy dodatkowych wzmacniaczy smaku, a nawet śmietany. Prosta, lekka i aromatyczna. :)

Składniki (na około 4 porcje):

- pół kilograma świeżych, dojrzałych pomidorów (polecam pomidory Lima)
- opakowanie dobrej jakości passaty (500 gramów)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- olej do podsmażenia warzyw
- 1 łyżeczka cukru
- sól, świeżo zmielony pieprz

Do podania:

- świeża bazylia lub natka pietruszki
- ryż/makaron/grzanki

Wykonanie: 
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy, czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę podsmażamy na oleju w dużym, głębokim garnku, następnie dodajemy pokrojone pomidory i czosnek, smażymy około 5 minut. Do pomidorów dodajemy passatę i łyżeczkę cukru, wszystko podsmażamy na małym ogniu przez około 15 minut, po czym zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy przez około 25-30 minut, doprawiamy do smaku solą i belndujemy blenderem ręcznym. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem i świeżymi ziołami.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz